abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
De 52-jarige Ida Klijnstra uit De Blesse is op maandag 23 juni 2008 door...
Overpeinzing.

Verantwoordelijk

Door de Stellingwerver kerkgemeenschap op woensdag 9 mei 2018 09:00
  • ignore touch

    Gerard Venhuizen, theoloog verbonden aan Trust, praktijk voor bemiddeling en begeleiding te Nijensleek. © NDC mediagroep

mail pinterest

“God zegende de mensen en zei tegen hen: “wees vruchtbaar en wordt talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag” (Genesis 1: 28)

Om het woord verantwoordelijk te kunnen beschrijven met alle consequenties ben ik in mijn christelijke wortels gedoken.  Deze wortels zitten diep in de Bijbel. De Bijbel is het boek, dat mensen bewust wil maken van hun verantwoordelijkheid.

Voorafgaande aan de zegen van God staat vermeld, dat God de mensen schiep naar Zijn beeld. Naar Zijn beeld scheppen betekent volgens mij niet, dat God er precies zo uit ziet als wij. God moeten we maar niet als mens afbeelden. Lijkt me geen goed idee.

Het beeld slaat op eigenschappen als liefhebben, denken, creatief etc. De positieve eigenschappen van mensen  - zo zeggen gelovigen – verwijzen naar God. Zo is de mens een beeld van God.

Na de schepping moeten mensen aan de slag. God zegende de mensen bij het startpunt van hun opdracht. Zegenen betekent letterlijk ‘goede woorden zeggen”. Zegenen wil ik in dit verband omschrijven als: “Inspireren om het goede te doen”.

Na de zegen de opdracht!

Mensen brengen de aarde onder hun gezag. Dat wil hier zeggen: “Mensen behandelen de aarde zoals God bedoeld heeft. Hun handelen verwijst dan naar God”.

Op gezette tijden zal een mens verantwoording moeten afleggen. Hij of zij is verantwoordelijk voor zijn of haar handelen. In het boeiend verhaal over de schepping zien we dat mensen niet in de geest van de opdracht handelen.  Gevolg is dat zij uit de wereld van onschuld gezet worden. Hun leven staat voor altijd in dat teken!

Verantwoordelijk zijn blijft een actueel onderwerp. Met stijgende verbazing las ik dat een weg onveilig is omdat er bomen langs staan. Te gevaarlijk, want auto’s rijden tegen de bomen. Wie is verantwoordelijk?  De bomen of de bestuurders van de auto’s. Het wordt tijd om niet de schuld bij een ander te leggen, maar te erkennen: “Ik rijd te hard. Ik had de auto niet onder controle”. 

Erkenning is de verantwoordelijkheid nemen  en de gevolgen van de onverantwoordelijk rijgedrag niet ontkennen. 

Moraal: “Wie de zegen kreeg bij het behalen van rijbewijs is verantwoordelijk voor zijn of haar rijgedrag”.

Drs. Ing. Gerard Venhuizen, Trust. Praktijk voor bemiddeling en begeleiding.

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.