abonneer nu
dossiers
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Overpeinzing.

Waar is God?

Door de Stellingwerver kerkgemeenschap op woensdag 10 oktober 2018 09:00
  • ignore touch

    © Jan Koops

mail pinterest

Volgend jaar komt er een boek uit over vroegere theologen. Voor dat boek mag ik het hoofdstuk schrijven over dr. Louis Adriën Bähler, predikant in Oosterwolde van 1902-1909.

Eén van de van hem bewaarde preken, gehouden op Schiermonnikoog in 1897, behandelt de vraag Waar is God?
Vroeger dacht men aan een fysieke plek: de hemel, waar die dan ook maar zou zijn; boven de wolken misschien? In 1961 zei Yuri Gagarin, die als eerste een ruimtereis rond de aarde had gemaakt, dat hij God niet was tegengekomen. Dat was overigens niks nieuws. Al in 1837 schreef de Duitse dichter Friedrich Rückert het gedicht met de titel Waar is God? Bähler nam het gedicht op in zijn preek:
“De grote astronoom sprak: heel de hemel door heb ik naar God gezocht, maar vond van hem geen spoor. En hij sprak waarheid, want in maan- en zonnevlekken en sterrennevels is God niet te ontdekken. Waar is de telescoop die de Onzichtb’re ziet? Door getal, macht en gewicht berekent men Hem niet. Wie God daarginds wil zien die kome in zichzelf hem tegen. Slechts als Hij ín je is, vind je hem allerwegen.”
Dus: “Kom, Geest van God, maak onze harten open, dat Christus bij ons woning vindt” (Lied 333). Dáár gaat het uiteindelijk om, die Christusgeest in onszelf; die Geest van God die vrede, troost en rust geeft. Hoe die Geest van God, die Christusgeest, in je kan komen? Simpelweg door je er voor open te stellen. Dat kan prima door meditatie, op een bankje of lopend door het bos. Het kan door te leven in het hier en nu en je niet te laten leiden door angsten voor te toekomst, of door frustraties over het verleden. Het kan door gewoonweg open te staan voor het leven en voor de mensen om je heen. Het kan door de krampachtige controle over het leven los durven te laten en je bewust te richten op goede dingen. Ieder mens heeft zo zijn eigen weg te gaan om zich open te stellen.
Waar is God? Slechts als Hij ín je is, vind je hem allerwegen.

Jan Koops