abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Kleine dorpen

Konijnenparadijs ent dieren op tijd in tegen virus

Geplaatst op woensdag 5 oktober 2016 08:09
  • Aniek Overwijk van Het Konijnenparadijs. © Piet Bosma

pinterestmail

De Blesse - Door heel Europa woedt de dodelijke konijnenziekte RHD-2. Maar niet in De Blesse bij opvang Het Konijnenparadijs. ‘Ik ben in december meteen gaan inenten’, zegt eigenaresse Aniek Overwijk.

Door konijnen in de auto van hun baasjes te vaccineren, willen de dierenartsen besmetting van hun praktijk en de dieren onderling voorkomen. Konijnen in het hele land worden bedreigd door het nieuwe konijnenvirus RHD2. Op diverse plekken in het land overleden al konijnen als gevolg van het agressieve RHD2.

Hoewel het virus bijna in heel Nederland voorkomt, is het voor dierenartsen moeilijk om aan de benodigde vaccinaties tegen RHD2 te komen. Daarom houden dierenartspraktijken speciale momenten om konijnen een tegengif te geven. De vaccinaties moeten overigens in korte tijd uitgevoerd worden, omdat het vaccin na opening slechts beperkt houdbaar is.

Drukke dag

Voor dierenartsen Bas van Dongen en Belinda Bitter was het woensdagmiddag dus een drukke dag. Tientallen schattige knagertjes kregen een spuitje in de auto van hun baasje, waarna ze linea recta terug naar hun warme en veilige hok konden.

Op de foto's: Belinda vaccineert de konijnen Dana en Sky van baasje Nick Mesteveld, terwijl Bas het konijn Pop van Madelon Gaal inent.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.