abonneer nu
dossiers
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Kleine dorpen

Orkestlid Opera Spanga verdacht van seksueel misbruik minderjarige medewerkster

Geplaatst op donderdag 12 april 2018 20:43
  • © BRU/ Niek van der Oord

pinterestmail

Leeuwarden / Spanga - Een orkestlid van Opera Spanga zou in de zomer van 2016 seks hebben gehad met een minderjarige medewerkster van de opera. Dat zou tegen de wil van het meisje zijn gebeurd.

De verdachte, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, hoorde donderdag bij de Leeuwarder rechtbank een gevangenisstraf van een jaar -en een half jaar voorwaardelijk- tegen zich eisen.

Meisje dronken gevoerd

De man zou op de laatste avond van de uitvoering van de opera Macbeth het meisje, ze was toen 16 jaar oud, dronken hebben gevoerd. Daarvoor zou hij al regelmatig met haar geflirt hebben, de avances hadden volgens het meisje steevast een seksuele ondertoon. Omdat het de laatste avond van de operareeks was, was het hele orkest rond het kampvuur gaan zitten en werd er alcohol geschonken.

Verstijfd van angst

Het slachtoffer deed mee en dronk meer dan goed voor haar was. Uiteindelijk was ze zo dronken dat ze letterlijk nauwelijks meer op haar benen kon staan. De verdachte bracht haar naar haar caravan, waar hij haar zou hebben misbruikt. Het meisje was volgens eigen zeggen verstijfd van angst. Ze zou hem gesmeekt hebben om te stoppen, maar daar zou hij geen gehoor aan hebben gegeven.

Verdachte ontkent

De verdachte ontkende in alle toonaarden. Hij gaf toe dat hij het meisje naar de caravan had gebracht en op bed had gelegd. Vervolgens zou hij terug zijn gegaan naar het kampvuur. Hij had die nacht wel op een luchtbed in de caravan geslapen, zoals hij met het meisje had afgesproken. 'Ik heb haar met geen vinger aangeraakt', benadrukte de Leeuwarder.

'Ritmisch gekraak'

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft in de onderbroek van het meisje geen sperma aangetroffen, maar wel een zogeheten mengprofiel met onder andere het DNA van de verdachte. Het NFI kon echter niet aangeven wat de aard van het materiaal was. Verder heeft een andere opera-medewerkster die in een tent naast de caravan lag 'ritmisch gekraak' gehoord vanuit de caravan, wat de vrouw associeerde met seks. Voor de officier het bewijs dat er wel degelijk iets is gebeurd.

Paniekaanvallen

'Verdachte heeft misbruik gemaakt van een dronken minderjarig meisje', stelde Houwink. In juridische zin was het slachtoffer volgens de officier niet in staat om haar wil kenbaar te maken en de verdachte wist dat. Het meisje las zelf haar slachtofferverklaring voor. Ze kreeg na het voorval last van paniekaanvallen en ze werd angstig, waardoor ze heel veel dingen heeft moeten missen. 'Hij heeft mij zo'n dreun gegeven dat het mij moeite kost om mensen niet te wantrouwen', zei ze. Ze wil een schadevergoeding van de Leeuwarder van ruim 5700 euro. De rechtbank doet op 26 april uitspraak.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.