abonneer nu
dossiers
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Kleine dorpen

Maatschappij markeringen in Steggerda bepleit

Geplaatst op zondag 15 april 2018 19:48
  • Kolonien van Weldadigheid. © BUN/ Niek van der Oord

pinterestmail

Steggerda - Ook aan de grenzen van het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid bij Steggerda moeten markeringen komen te staan.

Oud-directeur Jan Mensink zei op een druk bezochte sneupersdag van het dorpsarchief in Steggerda dat hierover gesproken wordt met een enthousiaste wethouder van de gemeente Weststellingwerf.

De afgelopen jaren zijn er op tal van plekken naar het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid in het grensgebied van Drenthe, Friesland en Overijssel markeringen geplaatst. Daarop staat een afbeelding van generaal Johannes van den Bosch en de tekst 'welkom in de kolonie'. In 2014 wordt het idee voor deze toegangsmarkeringen van het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid geboren. De laatste van een serie van 24 monumenten voor generaal Johannes van den Bosch werd in november 2016 in Noordwolde-Zuid onthuld.

Maar als het aan de Maatschappij van Weldadigheid ligt wordt ook het gebied de Leemweg in Steggerda van markeringen voorzien. Het gaat om monumentjes op de hoek van de Vaartweg-Leemweg en Leemweg-Turfhoekweg. Het gebied de Leemweg, toen kolonieweg genaamd, behoorde tot de jaren dertig tot de kolonie Willemsoord/Westvierdeparten.

Mensink zei tijdens een lezing in Steggerda dat hij hoopt dat in een nieuw bestemmingsplan de gemeente Weststellingwerf ook dit bijzondere deel van het beoogde UNESCO-gebied beschermd. In het Multifunctioneel Centrum Multisteck in Steggerda werd in een film met verhalen van dorpsbewoners nog eens duidelijk gemaakt hoeveel inwoners van het dorp nazaten zijn van kolonisten. De gemeente staat in de maand november stil bij de relatie tussen Weststellingwerf en de Maatschappij van Weldadigheid.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.