abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Noordwolde

Burgemeester opent vrijdag ‘De Veurdele’ in Noordwolde

Geplaatst op woensdag 13 juni 2018 18:43
  • © Lourens Looijenga

  • © Lourens Looijenga

pinterestmail

Noordwolde - De nieuwe vestiging van de kringloopwinkel ’De Veurdele’ aan de Hellingstraat in Noordwolde wordt vrijdagmiddag rond drie uur officieel geopend door burgemeester André van de Nadort. Aansluitend is er tot zes uur open huis.

Sinds april gang de zaken heel aardig, zo stelt George Stuivenvolt. Hij is bestuurslid van de Stichting Ondersteuning Maatschappelijke Activiteiten Regionaal (SOMAR). ’De eerste resultaten zijn heel positief, de omzet ligt iets hoger dan in de Molenstraat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de winkel zichzelf kan bedruipen, zonder financiële hulp van de stichting. Dat was in 2017 nog niet het geval.’ Ook medewerkers zeggen dat de winkel enthousiaste reacties oproept van bezoekers.

Echte winkel

De verwachtingen van Stuivenvolt zijn dan ook positief. Een min of meer noodgedwongen verhuizing heeft een huurpand op een mooie zichtlocatie naast de brandweerkazerne opgeleverd. Aan parkeerplaatsen is daar geen gebrek. Ook het pand heeft ten opzichte van de loods veel voordelen. ‘Het is een beter geoutilleerde winkel. De loods aan de Molenstraat had ook wel charme, met veel leuke ‘sneuphoekjes’, maar dit is echt een winkel, het oogt beter, alles is toonbaarder. En in de loods stond alles op twee etages, nu hebben we de winkel op de begane grond’. De loods aan de Molenstraat is overigens nog steeds in eigendom van de stichting. Stuivenvolt is voorzichtig met het afstoten daarvan. ‘Over een jaar maar eens kijken hoe het allemaal gaat’. Het pand dient nu als opslag. Voor de rest wil hij liever niet teveel terugkijken op de perikelen aan de Molenstraat.

Sluiting afgewend door verhuizing

De kringloopwinkel bestaat sinds 2005. Al snel was de vestiging aan de Molenstraat 20 te klein. En dus werd in 2010 door de stichting aan de Molenstraat een nieuwe grote hal gekocht. De bedoeling was om in de nieuwe hal alle activiteiten te concentreren in volgens Stuivenvolt dan de mooiste kringloopwinkel van het land. Zover is het nooit gekomen. Uiteindelijk werd wel voldaan aan de eis van de gemeente om op eigen terrein de vereiste tien tot twaalf parkeerplaatsen te hebben en kreeg de stichting inderdaad een vergunning van de gemeente. Buurman Agriton vocht deze vergunning tot tweemaal toe aan bij de bestuursrechter. Mede om die redenen gaf Agriton ook aan het pand wel van SOMAR te willen kopen. Om een eind te maken aan alle discussies en om mogelijk toekomstige problemen te voorkomen besloot de stichting het pand te verkopen. Even dreigde zelfs de kringloopwinkel vervolgens definitief te zullen sluiten. Zover is het niet gekomen, omdat het huurpand van 720 m2 Herman van Dijk in beeld kwam. En dat is goed nieuws voor Noordwolde, want de winkel voorziet in een behoefte en zorgt voor levendigheid. Daarom zijn ook andere ondernemers in het dorp er blij mee.

Vrijwilligers gezocht

Bij de officiële opening zal Stuivenvolt vrijdag vooral stil staan bij de geweldige klus die tussen 13 maart en 9 april in het nieuwe onderkomen door vooral vrijwilligers is uitgevoerd. Er is een lift gemaakt naar een magazijn boven, het sanitair is opgefrist, het pand is opnieuw geverfd. Stuivenvolt is de vele vrijwilligers voor al dat werk heel dankbaar. Dat zijn er inclusief leiding nu zo’n twintig personen. En dat is te weinig. Stuivenvolt wil er nog tien vrijwilligers bij die een paar dagdelen per week beschikbaar zijn. Zo zoekt hij mensen die bijvoorbeeld achter de kassa willen zitten.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.