abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Regio

Petret van de Weke: Oldeberkoop vijf weken lang trekpleister

Geplaatst op woensdag 13 juni 2018 14:54
  • Notaris Rients van Terwisga (tweede van links) tapt een goed glas Moezelwijn uit het Duitse zusterstadje Mehring. Verder staan v.l.n.r. de exposanten Hendrik Hendriks uit Heerenveen, Kees Stad uit Noordwolde, Hans Hilbrands uit Westervelde en Alice Buis uit Oosterwolde. © Archief Van Nieuwenhoven

pinterestmail

Oldeberkoop - In de grote loods van de C.A.F. in Oldeberkoop ging begin juli 1978 de Open Stal van start, een kunstevenement dat voor ons land uniek mag worden genoemd.

Ditmaal werd het evenement niet geopend door de burgemeester, maar door notaris R.J.H. van Terwisga, oud-voorzitter van VVV/Plaatselijk Belang. De gezellige openingsavond werd opgefleurd door de DAK-kapel uit Blauwhhuis.

Proeven van dorpsleven

Volgens Van Terwisga lijkt het wel eens, dat de stedelingen en de plattelanders veel verder uit elkaar groeien. In Oldeberkoop, met zijn historisch rijke verleden, biedt Open Stal de stadsmensen de gelegenheid om het dorpsleven te proeven. En dat niet alleen. Met dit evenement wordt ook de kunst dichter bij de mensen gebracht en wordt de drempelvrees weggenomen, omdat men nu gewoon in vakantekleding kunst en andere bezienswaardigheden kan bewonderen.

Bloedeloos dorp

De voorzitter van de Handelsvereniging, de heer Luit Berkenbosch, memoreerde dat Oldeberkoop altijd een levend en een levendig dorp is geweest. Er is een tijd geweest dat het dorp 52 verkoopplaatsen telde, maar de centrumfunctie heeft het gedeeltelijk verloren. Momenteel telt Oldeberkoop 16 zaken. Een dorp zonder middenstand noemde Berkenboch een bloedeloos dorp. Om het voorzieningenpeil in stand te houden, zou hij graag nog wat meer woningbouw zien. Het oorspronkelijke doel van Open Stal (het dorp in de belangstelling zetten) is volgens Berkenbosch geslaagd. Ook de middenstanders pikken daar een graantje van mee.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.