abonneer nu
Wolvega

89-Jarige exposeert in De Rank

Geplaatst op vrijdag 8 juni 2007 09:36
mail

WOLVEGA – Ondanks haar fysieke afhankelijkheid van zorg en het feit dat ze niet meer kan schrijven, neemt de 89-jarige Dieuwke Kollewijn uit Wolvega vrijwel dagelijks een penseel in de hand om prachtige schilderijen te maken. Tijdens een benefietconcert in de Rank op dinsdag 19 juni, aanvang 19.30 uur, wordt een bijzondere expositie geopend met werken van Kollewijn. De markante vrouw woont in zorgcentrum LindeStede en is zeer blij met de expositie.

Dieuwke Kollewijn is in 1918 geboren in Schoorl. Hoewel haar moeder haar een flinke beloning (fl. 2,50 was een kapitaal in die tijd) in het vooruitzicht stelde, als zij een lapje zou breien, is dit niet gelukt. Wel had ze met haar derde jaar al een penseel in haar handen. Een kunstopleiding heeft zij niet genoten, maar autodidact wil ze zichzelf niet noemen. ‘Ik ben door de Heer opgevoed‘, aldus de kunstenares. Ze leerde de Bijbel pas op latere leeftijd kennen, maar voelt zich van jongs af aan omringt door engelen. ‘Ik zie het leven als een geschenk én een opdracht: Je wordt in het donker gezet om het licht te brengen.‘ Kollewijn schildert abstract en figuratief. Ook maakte ze veel marmers, die ze voor een deel bij Bijbelrestauraties gebruikte. Zij heeft met dit werk landelijke bekendheid gekregen. Zo heeft ze de Delftsche Bijbel gerestaureerd (het eerste in Nederland gedrukte boek). Ze raakte pas vertrouwd met de Bijbel toen ze in 1978 na een ongeluk in huis kwam bij de familie van Helsdingen. Daar werd aan tafel uit de Bijbel gelezen, waarbij ze regelmatig uitriep: ‘Kijk daar staat het!‘ Ze kende die woorden opvallend genoeg al wel. Niet doordat ze de Bijbel eerder gelezen had, maar doordat zij van jongs af aan een bijzondere omgang met God kende. God geeft haar gezichten, die achteraf bezien dus blijken overeen te stemmen met Gods gesproken Woord, de Bijbel. Toen zij in Voorschoten woonde en werkte exposeerde de schilderes twee maal per jaar aan huis, waar veel verkocht werd. Haar laatste expositie was een tijd geleden in Homecenter Wolvega. De expositie die nu gehouden wordt geeft een boeiend inzicht in haar werken. Naast de getoonde schilderijen, die te koop zijn (opbrengst voor een goed doel) zijn er wat kleinere marmers te koop. Het thema van deze expositie komt van een groot getoond werk: Christus Triumphator est (Christus is overwinnaar). Hiermee geeft de kunstenares aan dat een nieuw tijdperk is begonnen. ‘In deze nieuwe tijd kun je niet meer iedereen afschieten, die je niet mag. Mijn hele leven heb ik gedacht: ‘niet ik, maar Gij‘. Er zijn mensen die van alles om zich heen nodig hebben aan geld en middelen. Hun geloven schijnt verheven te zijn. Maar wij geloven voor de kleine luiden. Een eenvoudig geloof is belangrijk.‘ De expositie is geopend van 19 juni tot en met 13 juli, iedere woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Ook op donderdag 28 juni van 19.00 uur tot 21.00 uur.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.