abonneer nu
Wolvega

Cijfers gaswinning Vinkega baren zorgen

Geplaatst op maandag 4 december 2017 21:51
Laatste wijziging: 6 december 2017 09:17
  • Inspreker Pier Winsemius uit Vinkega. © Lourens Looijenga

pinterestmail

Wolvega - Inspreker Pier Winsemius uit Vinkega suggereerde maandagavond tijdens de raadsvergadering dat het bedrijf Vermilion veel meer gas wint op twee locaties bij Vinkega dan vooraf was aangekondigd.

Hij riep raadsleden op vooral goed op de cijfers te letten want volgens Winsemius worden ze door wethouder Cor Trompetter systematisch op het verkeerde been gezet.

Twee gashoudende reservoirs

In 2011 is al met de winning uit twee putten in Vinkega begonnen. Het gas zit op ongeveer 1800 meter diepte. Vermilion heeft nu een gewijzigd winningsplan ingediend voor de bestaande gaswinning uit het Vinkega gasveld. Vermilion wil twee gashoudende reservoirs samenvoegen in één winningsplan. Vinkega bestaat uit twee reservoir-lagen, Vlieland en Rotliegend. De putten produceren ‘gemengd’, dat wil zeggen dat er uit beide gebieden tegelijk productie plaatsvindt. Verder wil Vermilion de winning verlengen tot 2032 en is er een (vernieuwde) seismische risicoanalyse en een actualisatie van productie- en bodemdalingsvoorspellingen. Het ministerie van Economische Zaken gaat met het wijzigingsverzoek akkoord. Tot 14 december kan op het ontwerpbesluit van de minister gereageerd worden.

Eigen zienswijze van Weststellingwerf

Wethouder Trompetter wil in principe samen optrekken met de gemeente Westerveld, ‘maar alleen als de belangen van de inwoners van Weststellingwerf daarmee optimaal geborgd worden’. Als het aan Winsemius ligt komt Weststellingwerf met een eigen zienswijze. Er zijn ook raadsleden die dat hebben bepleit.

'Cijfers kloppen van geen kant'

Winsemius voerde maandagavond tijdens de raadsvergadering het woord namens een niet nader genoemd aantal verontruste inwoners van Vinkega, De Hoeve Steggerda en Noordwolde. Hij woont 500 meter af van de winning aan de Westvierdeparten. Of de wethouder bewust of onbewust verkeerde informatie geeft laat Winsemius in het midden, maar de cijfers die de wethouder in mei gaf tijdens een bijeenkomst over de omvang van het gasveld en de winning kloppen volgens Winsemius van geen kant. In het nieuwe winningsplan van het winningsbedrijf Vermilion wordt volgens Winsemius uitgegaan van het winnen van veel meer gas uit de gecombineerde putten Vinkega 1 en Vinkega 2. De prognoses vooraf waren volgens hem veel lager, met alle risico’s van dien. ‘Raadsleden let op uw zaak, er is een verschil in cijfers.’ Winsemius: ‘Het draait om veiligheid, er is al een aardbeving met een sterkte van 2.8 in Vinkega geweest.’

'Verband beving en gaswinning is uitgesloten'

Volgens wethouder Trompetter was dat een beving op De Hoeve, nog voor de gaswinning in Vinkega en heeft niemand iets van de aardbeving gemerkt. Een document van Vermilion bevestigt dat verhaal. ‘Deze beving heeft een maand voor de aanvangsdatum van de boring plaatsgevonden. Elk mogelijk verband tussen de geregistreerde beving en gaswinning is hiermee uitgesloten.’ Een reden voor de beving zou waterinjectie zijn geweest bij een put (bij Rode Dorp) waar geen gas meer wordt gewonnen. Het water werkt als een soort glijmiddel waardoor het gesteente in beweging kan komen en een aardbeving geeft. Tussen 2009 en 2011 waren daar meer meldingen over trillingen. Winsemius: ‘We zijn niet tegen de gaswinning, wel tegen gaswinning die niet conform afspraken plaatsvindt dan wel op oneigenlijke argumenten doorgedrukt wordt door het ministerie van Economische Zaken, die de risico’s voor de inwoners lijkt te bagatelliseren en daarmee de inwoners op laat draaien voor de eventuele effecten van de risico’s.’

'Er is niks verborgen'

Winsemius vindt dat een wethouder transparant moet zijn, zelfs als het best lastig schipperen is tussen allerlei belangen. ‘De bodemdaling zou twee centimeter zijn, nu wordt al uitgegaan van vier centimeter.’  De aangevallen wethouder is zich van geen kwaad bewust. ‘Er is niks verborgen, alle gegevens zijn openbaar. Je kunt het zo narekenen.’ Vermilion geeft desgevraagd de volgende cijfers: In Vinkega is tot augustus 1426 miljoen kubieke meter gas geproduceerd.

Goede schaderegeling

Eer wordt verwacht dat er nog 668 miljoen kubieke meters gas (Nm³) geproduceerd kan worden tot en met 2032. Volgens wethouder Cor Trompetter is het vooral essentieel dat er een goede schaderegeling komt. Vermilion stelt zelf in de aanvraag voor de verlengde winning: ‘Mocht schade optreden dan rust op Vermilion de verplichting die schade te vergoeden.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.