abonneer nu
Wolvega

D66 komt in actie voor Zuiderzeespoorlijn

Geplaatst op zondag 11 maart 2018 21:04
  • De trein met het gemeentehuis van Weststellingwerf op de achtergrond. © Ronald Westenberg

pinterestmail

Wolvega - D66 spant zich in voor de komst van een snelle spoorverbinding van de Randstad naar Noord-Nederland. De Tweede Kamerfractie van de partij gaat zich daar hard voor maken.

Het is het gevolg van een motie die zaterdag 3 maart tijdens het landelijk partijcongres in Rotterdam is aangenomen. Lijsttrekker Ronald Westenberg van D66 Weststellingwerf is blij dat de motie is aangenomen: 'Weststellingwerf heeft last van de gewijzigde dienstregeling van de NS. Daar proberen we met z’n allen wat aan te doen. Het is mooi om te zien dat alle partijen zich doordrongen zijn van dit probleem en willen inzetten op een betere bereikbaarheid van Wolvega over het spoor. Maar wij vinden dat nog niet genoeg. Met name een nieuwe, snelle treinverbinding tussen het Noorden en Amsterdam kan de positie van het Noorden een extra impuls geven. Reizigers vanuit Weststellingwerf kunnen dan op korte afstand in Heerenveen aansluiten op de Zuiderzeelijn'.

Nieuwe spoorverbinding

De ontsluiting per openbaar vervoer van en naar het Noorden laat te wensen over, vinden de leden van D66. Een nieuwe spoorverbinding via de polder kan dat probleem oplossen. De spoorlijn Groningen-Drachten-Heerenveen-Lelystad-Amsterdam moet terug op de agenda. De Zuiderzeelijn verdween in 2007 van de landelijke politieke agenda.  Een tweede belangrijk argument vóór is de klimaatpolitiek. Meer gebruik van de trein zorgt voor minder wegverkeer, waardoor de lucht schoner wordt en de uitstoot daalt. De Tweede Kamerfractie van D66 is opgedragen het onderwerp in Den Haag 'prominent op de landelijke politieke agenda te zetten'. D66 Weststellingwerf ziet de kansen voor deze regio groter worden, aangezien de fractie in Den Haag gezamenlijk gaat optrekken met de afdelingen in de Noordelijke provincies.

Het Noorden aantrekkelijk voor wonen, werken en studeren

Ook de Sociaal Economische Raad (SER) Noord Nederland is positief in haar rapport. Steeds meer mensen werken en studeren in de steden, een goede en snelle treinverbinding met het Noorden is hierbij een must, concludeert de SER. Westenberg: 'In een gebied met snelle verbindingen is het aantrekkelijker om te wonen, te werken en voor het vestigen van een bedrijf en ook onze studerende kinderen kunnen sneller en makkelijker naar Groningen of Amsterdam reizen'.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.