abonneer nu
Wolvega

Onvoldoende steun voor motie GroenLinks om geen Heineken meer te schenken

Geplaatst op maandag 4 juni 2018 13:08
Laatste wijziging: 4 juni 2018 21:33
  • © BUN/ Magda Dullemond

pinterestmail

Wolvega - Promotiemeisjes van Heineken verkopen in Afrika bier 'met hun lichaam', dat is althans de strekking van de conclusie die wordt getrokken in het boek 'Bier voor Afrika'. Daarom zou in het gemeentehuis in Wolvega geen Heineken geschonken moeten worden.

Dat vindt raadslid Gaby Thijssen van GroenLinks Weststellingwerf, meldt de Leeuwarder Courant. Na raadsvergaderingen wordt op het gemeentehuis nu nog wel Heineken geschonken. 

Raadslid Gaby Thijssen diende maandagavond een motie in, waarin hij burgemeester en wethouders opriep over te stappen op een ander merk. Er was in de gemeenteraad maandagavond onvoldoende steun voor de motie van GroenLinks. Die fractie bracht de motie niet eens in stemming.

Aanleiding van de commotie rondom het merk vormt het boek ‘Bier voor Afrika’ van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen. Daarin staat dat Heineken in 10 Afrikaanse landen gebruik maakt van ‘promotiemeisjes’ om bier te verkopen. De meisjes krijgen daarbij te maken met ongewenste intimiteiten. Volgens Van Beemen kent Heineken de problematiek al 15 jaar, maar doet het bedrijf er weinig er weinig aan.

Thijssen stelt dat dergelijke praktijken haaks staan op 'de beginselen van Fairtrade. Dit is gewoon niet in de haak', zo citeert de Leeuwarder Courant. Weststellingwerf is sinds 2014 een zogeheten Fairtrade-gemeente. Dat betekent dat ze waar mogelijk producten afneemt die op een eerlijke en menswaardige manier worden geproduceerd en vervaardigd.

Naar aanleiding van de publicaties van Van Beemen maande minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bierbrouwer Heineken al tot actie. ASN Bank schrapte het Heineken-aandeel uit zijn duurzaamheidsfonds.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.