abonneer nu
dossiers
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Actueel

Pleegmerriecentrale bij paardensportcentrum

Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018 11:05
  • Paardensportcentrum Stegeman in De Blesse © Lenus van der Broek

pinterestmail

Noordwolde / De Blesse - Paardensportcentrum Stegeman uit De Blesse is in samenwerking met Dierenartsencentrum Noordwolde een pleegmerriecentrale gestart.

Dat houdt in dat als een merrie tijdens of net na de geboorte komt te overlijden, een veulen opgevangen kan worden in de centrale.

Schijnzwanger

‘Met medicijnen laten we een merrie die ooit een veulen heeft gehad, denken dat ze zwanger is. Daarna brengen we de melk productie opgang’, zegt Martin Stegeman, eigenaar van het paardensportcentrum.

‘Als het veulen dan bij ons gebracht wordt laten we de merrie denken dat ze aan het bevallen is.’ Het moederloze veulen worden er dan bij geplaatst, zodat de merrie denkt dat het haar veulen is.

Kans

Daarna kan de merrie met het veulen mee naar de eigenaar van het veulen. Het slagingspercentage van deze manier is bijna honderd procent. Een merrie kan zes maanden geleased worden. ‘Zo simpel is het natuurlijk niet altijd. Je komt ook veulens tegen, waarvan de echte moeder het veulen niet accepteert bij een postnatale depressie. Zo'n veulen kan dan een trauma hebben.’

Veulen

Momenteel is er een Fries veulen gekoppeld aan één van de merries en alles lijkt goed te gaan. Paardensportcentrum Stegeman is te vinden op Bovenweg 20 in De Blesse. Zie ook: www.manege.frl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.