abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Er is de laatste tijd weer veel te doen om de Prikkedam. Het circuit is ...
Actueel

Zo belangrijk is het enten van honden en katten

Geplaatst op woensdag 1 augustus 2018 10:40
  • Marjan Schalekamp met één van haar patiënten. © Sterkliniek

pinterestmail

Noordwolde - Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat enten heel belangrijk is voor de gezondheid van alle huisdieren zoals honden, katten, paarden en konijnen. Toch zijn er steeds meer mensen die hun huisdier bewust niet laten enten. ‘Er is een kleine groep die uit gewoonte niet ent, maar er ontstaat ook een nieuwe groep mensen die de beestjes bewust niet vaccineren.’

Eigenaar van Sterkliniek Noordwolde, Marjan Schalekamp wijst erop hoe belangrijk de vaccinaties zijn voor de huisdieren. ‘De groep die niet ent doet dit vanwege de bijwerkingen die soms optreden. Deze blijken extreem zeldzaam. Het klopt dat een inenting niet bij de volle honderd procent van alle dieren aanslaat. Echter, de beesten die zijn gevaccineerd worden wel minder ziek, mocht het een virus oplopen. Bovendien gaat het er om de verspreiding van de ziekte te stoppen.’

Giftige stoffen zoals kwik en formaldehyde worden bijgevoegd als conserveringsmiddelen. Deze gaan de groei van bacteriën en schimmels tegen . Het lichaam maakt dagelijks zelf vele malen meer formaldehyde aan. Zij zijn dus niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het RIVM heeft zelfs een hele stapel fabels verzameld over vaccineren, maar weerleggen daarvan heeft niks geholpen. ‘Huisdiereigenaren hoeven beslist niet bezorgd te zijn dat zij de gezondheid van hun dier juist in gevaar brengen’, zegt Schalekamp.

‘Voor mij als dierenarts is het een harde waarheid om tegen verdrietige mensen te moeten vertellen dat de dood van hun dier gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met een simpele enting. Vaccineren is een kwestie van collectieve verantwoordelijkheid en solidariteit. Als je niet vaccineert, breng je niet alleen je eigen dier maar ook dat van andere mensen in gevaar.’ Dus ent alle huisdieren in. Informatie kan ingewonnen worden via Dokter Mulderstraat 5 in Noordwolde.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.