abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Henk Vondeling gaat langs bij boeren in de Stellingwerven. De agrariërs...
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Actueel

Lunchroom Op ’t Oost viert jubileum

Geplaatst op woensdag 31 oktober 2018 12:44
  • Een groot deel van het team van Op ‘t Oost. © Piet Bosma

pinterestmail

Wolvega – Het is deze maand tien jaar geleden dat Stichting Talant afstand deed van Op ’t Oost in Wolvega. Sindsdien zwaait Henny Oostenbrink de scepter in de lunchroom, een populair etablissement waar vooral mensen met een verstandelijke beperking de boel mogen runnen.

Het is druk in de lunchroom. Niet alleen qua klanten, maar ook veel personeelsleden zijn aanwezig. Dat komt door de formule van het etablissement. In 2001 startte het bedrijf als vestiging van Stichting Talant. Mensen met een verstandelijke beperking volgen er een paar dagen per week dagbesteding. De cliënt werkt gerouleerd in de keuken of in de bediening. Met vier leidinggevenden en elf cliënten loopt alles op rolletjes.

‘Ik woon hier vlakbij en fiets hier elke dag met plezier naartoe’, zegt Lars Koning uit Wolvega. ‘We hebben een erg leuk team en het werk is leuk. Vandaag werk ik in de keuken. Daar mogen we van alles doen; van voorbereidend werk tot aan het helpen met koken en schoonmaken.’ Anderen komen lopend naar het werk of worden opgehaald als ze iets verder weg wonen.

‘En we hebben veel inspraak’, zegt Lars. De cliënten hebben het gevoel dat de zaak ook van hen is, omdat ze veel te vertellen hebben. Oostenbrink: ‘We houden maandelijks een vergadering en hebben een tipbox in de keuken staan. Daar mag iedereen ideeën in deponeren, zodat Op ’t Oost alleen maar blijft verbeteren.’ De eigenares kocht het bedrijf en stelt de werknemers zoveel mogelijk op hun gemak. Happy hour is het één keer per kwartaal. Dan komen familie en vrienden een middag langs om te genieten in Op ’t Oost. Op een soortgelijke manier werd ook het jubileumfeest gehouden. De Grote Doris stond voor de deur en er kwamen veel bekenden langs. Werknemer Elsa komt regelmatig met een receptje aan en die wordt dan ook daadwerkelijk gemaakt. ‘Die geldt dan vaak als dag- of weekaanbieding’, zegt Kim Baas, leidinggevende. Voor 2019 staat gepland om de menukaart volledig aan te passen. Dat gebeurt tevens in samenspraak met de klant en cliënt.

Lunchroom Op ’t Oost is te vinden op Hoofdstraat Oost 7 in Wolvega.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.