abonneer nu
dossiers
Meike van Leuken interviewt muzikanten en bands uit de Stellingwerven. D...
Anne Westerhof bezoekt kunstenaars in hun atelier om ze te portretteren....
Elke week tonen wij u een historische foto uit de regio. Insturen kan vi...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Actueel

Blij en Zo combineert creativiteit en gezelligheid

Geplaatst op woensdag 6 maart 2019 12:53
  • Tineke Nijholt in haar nieuwe zaak. © Piet Bosma

pinterestmail

Wolvega – Een winkel waar creativiteit en gezelligheid voorop staat. Zo omschrijft Tineke Nijholt haar zaak Bly en Zo. Het bedrijf opende vrijdag op Van Baerdtstraat 1 in Wolvega. De winkel biedt veel mogelijkheden.

‘Bly en Zo heeft niet alleen een winkel, waar allerlei spullen te verkrijgen zijn om creatief bezig te zijn. Het is een store in store, waar artikelen te koop zijn. De meeste creaties zijn handgemaakt zoals kaarten, sieraden en cadeautjes. We hebben ook een kleine koffiecorner en lunchroom ingericht’, zegt eigenares Nijholt. Daarnaast houdt Bly en Zo uiteenlopende workshops en kunnen groepen er terecht voor bijvoorbeeld een teamuitje, een kinderfeestje of een babyshower.

Nijholt knutselt al vanaf jongs af aan en is nog graag creatief bezig. Zo is het idee ontstaan voor een winkel. Het sociale idee van gezellig samen zijn, kwam op borrelen toen ze bij haar mijn oma was. ‘Creativiteit en gezelligheid in een sociale omgeving. Ik hoop ontzettend dat ik met dit idee veel creatievelingen van dienst kan zijn. Iedereen is hier welkom.’

Voor de workshops en crea-soos is een speciale ruimte ingericht. De workshops zijn van allerlei soorten. ‘We denken aan een workshop bloemschikken, een workshop door een kunstenaar of een toneelworkshop. Alles is mogelijk.’ Hetzelfde geldt voor de ‘creaspecials’ en ‘creakids’, maar daar draait het altijd om de creativiteit. Elke special staat in het teken van een thema, zoals Kerst, Pasen of bijvoorbeeld mozaïek. Ook oneindig veel mogelijkheden’, laat de eigenares enthousiast weten. Wie wil deelnemen aan workshops of creaspecials kan zich opgeven. Voor de crea-soos koopt de deelnemer een strippenkaart in de winkel en bij elk bezoek geeft Nijholt een stempel.

De spullen die te koop aangeboden worden zijn artikelen van mensen uit de omgeving of spullen die in de buurt niet te verkrijgen zijn. Te denken valt aan sieraden, sjaals, haakwerk, er zijn kaartenmolens en kasten voor een goed doel. De opbrengst van spullen uit die kast gaat naar het goede doel in onder andere Haitï en Ethiopië. In Ethiopië staat in Hawassa een school met de naam Wolvega-school. De school, met daarop een Stellingwerfse vlag is tien jaar geleden gebouwd met opgehaald geld in Wolvega. Daar gaan de opbrengsten van de verkochte spullen uit de kast naartoe.

Wie nieuwsgierig is geworden, een kast wil inrichten of gewoon zin heeft in een koffie met taart of een soepje voor lunch, bezoekt Bly en Zo of kijkt op www.blyenzo.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Stellingwerf' toe als contact in uw telefoon, 06-3068 9713, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.